sekolah yang hilang!


Jumaat yang lepas saya menerima panggilan jauh nun di Sweden, perbualan yang sangat mustahak laksana membincangkan masalah dunia, diselang dengan gurau senda lagak 'teman tapi mesra' aik aik jangan marah! Terbit rasa 'feel-bad': kesian pula dia, mesti bill telefon mahal, tapi mengenangkan kembali kawan saya yang seorang ini, hati jadi tenang dia bukanlah orang yang berkira dan saya mengenalinya sebagai seorang yang berjiwa besar.. besar?? yang macam mana?? dia saja yang tahu.

Kawan 1 : Siapa yang call tu Jun?
Saya : oh!! kawan bah tu.. dari Sweden(separuh bangga/tumpang glamor la pula)
Kawan 2 : Faham pula dia bahasa melayu
Kawan 1: Mesti kaya! (bunyi kagum-dia ni materialsitik sikit)
Saya : oh (tergelak) ahaa bekas school-mate bah tu. She's very lovely dovey!
Jawapan diterima walaupun kurang menjawab soalan. (senyap... )

Kawan 1: Sekolah mana? (Aik?? ingat sudah puas hati)
Saya : SBPT .. err Sekolah Berasrama Penuh Tenom.
Kawan 1: hah.. mana tu??
Saya : (menarik nafas panjang... ) hmm.. Sekolah tu hilang sudah!
Lantaklah.. sebenarnya saya bukan marah dengan pertanyaan tu cuma masa begitu kritikal sekali, sedang kerja masih tersengih-sengih minta dilayani. Maaf ya Kawan 1!

Kawan 2: Hilang?? Sekolah SBPT tu sebenarnya macam mana??
Sungguh soalan yang satu ini cukup buat halkumku tersangkut, cuba mencari jawapan yang mudah errr.. ahhh.. emm.. camana mau cerita ni ah..?

SBPT itu ialah:

The school started as PPLB (Pusat Pendidikan Luar Bandar) initiated by YAB Datuk Harris Salleh CM of Sabah that time. Objective was to gether few selected rural students from all over Sabah, also from Sarawak. The first princple was Tn Mansor. We had for 1 year a retired army Lt. Colonel to look over our discipline matters meaning we had army drills every saturday plus karate lesson from a Japanes grandmaster. - Hendry Joseph

ermm..saya mo kasi ingat ja kenangan jalan kaki dr sekolah pi church sana ujung tenom..limpas kedai tenom lagi..adede, sanggup ja ba waktu tu..pas tu balik dr church jalan kaki balik lagi..perhentian paling best d jambatan Sg. Padas, sebab tu tanda mo sampai sdh ha ha..penat woo- Ester linus


sapa masih ingat masa kita bakar lemang.....malam sampai pagi...woo teda pengalaman d bengkel KH...sana d belakang...tp paling best siap petik mangga org yang berjuntai masuk kawasan sekolan....hahahaha...peng
alaman manis tu... - Norhayati Timpai Jun...

batch2 kami la yg main2 bot tu.... hehehehe... saya... dorg Jasri, Arnold Ajik, Lewellyn... hehehehe... sa slalu escape tgk berita tu... alasan mo jaga library sblah mlm.... (teacher Judith suruh...hehehehe sebenarnya x kena suruh pn p awl2 jg d library...) hahahahahaa.... cikgu daud ok ja.... kakakakakaa...-Martinus

Kedapatan p air terjun kg.amboui (01/01/91),bsuk tu dapat 'buah tangan'' dr cikgu Zubir..pastu kena ban dr masuk pengakap...:) jumlah dapat buah tangan cigu Zubir=2 kali...saja sepa2 lg sini yg pernah dapat buah tangan dr cikgu Zubir?..hehehhe- Frank Kastum

kes BSN 2 mcm beach2 kami ba tpi nta la sma jg kes main game pas p church 2..marah betul pengetua..yg kes tilam 2 nda silap ada pelajar aspura yg terlampau main masa free night smpai patah katil dorg kan he he.- Razeline Galos

Tapi bila ingat balik kesusahan tersebut..kekadang rasa bertuah..sebab semua tu telah memotivasikan kita jadi org yang berusaha... -Zuraidah Jamrin

Dalam banyak2 hal d SBPT, sa paing ingat KUDIS BUTA pasal sa adalah antara mangsanya... sampai dapat cuti balik Kgau lagi 1 minggu. Dakat2 sama sudah mangkali ni sama tu H1N1...- Asroaf Kassan

Tempat tu bukan sekadar tempat penginapan orang jepun buat empangan.. kalau saya tidak silap pernah jadi pusat kesihatan juga (hospital), then jadi sekolah PPLB (pusat pendidikan luar bandar) baru jadi asrama penuh.... - Asrin Larim

time saya Timb Ketua Asrama , Teacher Judith dan Daud Sari bagi kepercayaan untuk buat rondaan malam. Satu waktu tu dua2 outstation kali, dan beberapa geng karas buat rondaan sambil cerita pasal lembaga yang boleh tembus dinding tapi di blok perempuan je yang heboh. - Donny Daud

antah la.. mcm best ever time bg sy d sana la. mungkin pasal skolah tu kecil jadi kita semua kenal dan rapat. kawan2, cikgu2... best la.. mungkin juga pasal my 1st love start there. walaupn makanan nda brapa best dan suasana sekolah yg usang dengan kemudahan yg terhad d tambah lagi dengan perfume getah nya... i still wanna be back on tht time... hahahaaa...- Azaly Ahsiong

Denda yg plg sa ingat smpi skrg..kena rutan ustaz fauzi lmbt dtg surau..adadah..smpi skrg masih berkesan lagi chewah..insaf truss. Denda yg x krg kesannya..hehe..denda drpd ckg zubir.klu x siap buat nota sejarah kena angkat buku dgn lengan smpi hbs masa..adadadah..yg ni pun dasat juga.. - Eyjue Sidie

d denda tulis.."SAYA BERJANJI TIDAK AKAN MELAKUKAN KESALAHAN LAGI SEMASA BERADA DI SEKOLAH INI" X5000 ayat..& 3 bulan detention class every weekend, pastu kna rutan pantat lagi..adus, sandi...Zuraidah & Razeline tau tu kesalahan kami kan..hehehe..tobat3..klu anakku tau crita bapanya dlu....palis2..- barry yea benedict

Mmg 'kick' abis klu menu mlm Jumaat kan? Ikan Jaket pun antam ja la sampai tanam cili padi dekat dorm. Klu x pun terpaksa minta supply c Hambali la. Time satu bilik sama c Asrin mmg best jg kami msk2 maggi tau buka sardin pujaan ramai 'Smiling Fish'. Kenangan tu ba....- Ibrahem Suffian

msa kmi, laki2 dia smua gdboy, teda kapel2......cuma si adli sja lah......dia minat adik ckgu judit yg nmanya si debra.....tpi ada syarat2nya........apa dia tu adli.......bahasa inggeris mesti skor A.....tak tau lah pula klu si adli sahut cbaran cgu judit....hahahahahahhahahaaha.......last2 si arnold yg dapt gambar adik cgu judit.......dpt pic sjalah- Hamrun Suin

ooo..SBPT tetap di hati, yg penting aramaitiiii!! (pantun 2 kerat) buli ka?.. haha. Tebaca post c asrof pasal "Suriabieyatirin" d post#226 tu kn.. teringat sy, sepa ba actly yg pi tulis "sherful" di dinding class time form 2 tu ah?? sepa tu cepat mgaku!!.. :p~ (Ko ada terbabit ka tu Asrof?? mcm ko pro ja tu ..hikhik..) - Shirley Alexander


donny ko mac ingat lagi cerita tangkap ayam di belakang blok kundasang? ala di kebun getah kali tu...c vincent punya idea la tu, lepas tu minta cikgu judith n ala lupa suda nama-nama cikgu ni
huhuhu masak n mkn bersama pla tu hahaha.- Junior Carter Frankie

mas form 1 dulu...ada latihan kebakaran...semua org dah kumpul d tennis court tp tinggal 1 org ja yang x bangun2 wpun sudah dikejutkan berkali-kali?siapa ingat?tahun 1990 tu... -Norain Abdullah

helo al x sbpt or smbp.klu tak silap la . sy antara senior korang thn 1987-1989 di smbpt time tu kena panggil. sapa2 member mc ingat bgs jg sembang dlm forum sbpt ni. yg da beranak pinak sdh n da tua2 ni ok jga tingat kenangan di sbpt.- Ancim Ancimut

sy rasa sy ada lg simpan gambar2 kta masa sek dulu..esp time buat persembhn masa english week..nnt la sy bg tgk korang aa...sy study dulu mcm mana mau buat tu benda...hahhaa...-Jen Lind

Tapi, I no doubt without SBPT, I never learn to leave independently and think smart. It maybe look like ordinary school, but the teachers do wonders there and becouse of them, some of us become what we are today, cheers...:D..:D- Dian Norazie

ya bah zur. batch kita pompuan semua gangster2. lelaki semua gud boy.. ^_^- Lawrence E Galakong

let me try pla:- cikgu rozita, sir sara, cikgu ct jauyah, cikgu norlela, cikgu hassan (praktikal), cikgu daud sari, ustaz fauzi marzuki, cikgu zubir awang, cikgu yahya, teacher judith quadra, cikgu thein (yg cikgu norlela or teacher judith punya housemate), cikgu suhaibul, cikgu asmahudi (both praktikal), cikgu ajmain, cikgu sarina, cikgu joy, cikgu othman- Alaykiana Yalong

kamurang tau kah kenapa kita panggil pengetua SBPT Tuan, kalau sekolah lain, panggil cikgu ja ...- Ameng Sapneh

etul..sarina wagimin...kamurang ni semua warga SMBPT ka nie..???kuikuikui..junior2 kami jaa...cikgu Zubir di kk..balik2 aku terjumpa..hormat jg la aku ma cikgu nie..Tuan pengetua nda pnh jumpa..uhuhuhuhu..sedih jgla nda pnh tejumpa...sabah bukan besar pun..uwaaa!!!!!!- Mohd Adli

Geng SBPT, Uniknya 'reunion' ini ialah kerana sekolah kita sudah tidak wujud dan yang tinggal hanyalah kenangan dan bekas pelajar seta pengajarnya. Pertemuan ini adalah buat julung kalinya dan mungkin juga buat kali terakhir. Oleh itu fikir-fikirkanlah. - Jun Syaifudin


Ya sekolah yang hilang itu ialah SBPT.. cuma hilang di mata.. tetapi bekas pelajar dan bekas pengajarnya ada.. mereka ada di merata negeri, merata dunia... masih berbicara tentang sekolah itu, masih terimbau kisah suka duka sekolah itu, tergelak, tersengih, ternangis dan pelbagai onak rasa... Yang bestnya kita masih boleh berkongsi rasa, berkongsi cerita!

Tarikh : 13-14 Mac 2010
Tempat : Beringgis Beach Resort

Jumpa di sana!




Comments

Popular posts from this blog

Ben Ashaari: Saya cabar awak!

Esah 50 sen

Miss Receptionist vs Mr. Supervisor: Kehilangan