Posts

Showing posts from November, 2009

Perkhabaran dari seberang.

Image
Pada tanggal ini merupakan detik penuh kelegaan, apabila anak dan isteriku akhirnya dibenarkan keluar dari hospital. Bayiku yang baru berusia sehari seakan mengerti dia begitu ceria di pangkuan mamanya. Tiba-tiba telefon bimbitku menerima satu mesej yang merubah mood kami berdua.


- Utusan Malaysia


- Utusan Malaysia

Allahyarhamah Masnih Manan merupakan sepupu kepada abang ipar. Dia anak perempuan tunggal dan menjadi orang harapan serta kebanggaan keluarganya. Saya mengenalinya semenjak masih bersekolah menengah lagi. Secara peribadi saya melihatnya sebagai seorang yang berdikari, rajin, tidak kedekut dan patuh kepada kedua orang tuanya.

Inalillah, Wainallilah Hirojiun.

Burpsday!

Image
5 'S' buat mama!
Senyum - Semoga bahagia dan senyum selalu di samping papa dan si tiga serangkai 'Do Re Mi'Sihat - Semoga cepat pulih dan kembali cergas seperti dulu...Senang hati - Semoga hari-hari yang mendatang memberi seribu keceriaan!Slim - Semoga kembali slim seperti dulu hee ee e :)Sorry - No cake! tunggu pas mama abis pantang ok!
'SAYANG MAMA' Muaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhh...
- Abang, Kakak, Dedek & Papa

Welcome the new arrival!

Image
NAME: SITI FATHIYAH
NICK NAME: DEDEK
DOB : NOV, 20TH 09
POB : HOSPITAL NUKLEUS, LABUAN
WEIGHT: 3.4 KG


just just delivered!

Seloka untuk dunia

Image
Gambar: www.geocomm.com


Dunia oh dunia!
penuh dengan orang,
orang putih, hitam, sawo matang, orang-orang, orang sakit?

dunia oh dunia!
menjerit rasa sakit,
sakit kusta, berjangkit, keturunan, kemalangan, sakit hati?

dunia oh dunia!
ingin jaga hati,
hati busuk, dengki, riak, bengkak, hati pendam?

dunia oh dunia!
terlalu banyak pendam
pendam rahsia, sejarah, kejatuhan, kegemilangan, harta-karun, pendam perasaan?

dunia oh dunia!
bermain dengan perasaan,
perasaan gembira, sedih, angkuh, simpati, perasaan drama?

dunia oh dunia!
bagai satu drama
drama the nanny, kantonis, hindi, swasta, drama-drama cereka?

dunia oh dunia!
hanyalah satu cereka
cereka sains, sastera, filem, teater, cereka yang penuh fahaman?

dunia oh dunia!
bijak oleh fahaman,
fahaman komunis, feudal, republik, kuku besi, demokrasi, fahaman untuk disokong?

dunia oh dunia!
perlu ada sokong,
sokong kerajaan, pembangkang, kempen, sokong sepenuh rasa?

dunia oh dunia!
punya banyak rasa,
rasa masin, manis, pahit, pedas, payau, rasa ingin bermain?

dunia oh duni…

10 tahun

Tanggal 16 Nov. 1999 merupakan detik sejarah apabila buat pertama kalinya memijak tanah di Labuan. Bumi ini seakan bergegar tatkala memijaknya agaknya enggan menerima kehadiran, "kutukan apakah ini?" dan belum sempat aku bermonolog dalaman akhirnya segala yang terisi dalam perut pagi tadi terkeluar bagai disula-sula (maaf perkataan agak melampau) itulah juga pengalaman mabuk laut buat pertama kalinya!!!

Dengan langkah Captain Jack Sparrow dalam Pirates of the Caribbean, cuba untuk mengatur cat-walk sebaik mungkin. Umpama satu blind-date yang diatur saya akan dijemput dengan seorang yang tidak pernah dikenali apatah lagi berjumpa. Entah mana logik fikiran pada masa kakak memberitahu bahawa birasnya akan datang menjemput saya hanya mengangguk bodoh. Tapi tahu kebolehan diri ini (ayat riak!) tapi sekali pandang saja sudah tahu siapakah orangnya... dan tak syak lagi!

Berteka-teki "betulkah aku sampai di Labuan ini?" bagaikan rusa zoo masuk kampung begitu sinis sekal…

Sesalanku

Image
Dari semalam aku sudah berkira-kira, hmm.. perlu kah aku kongsi cerita ini, pengalaman ini, kisah ini. Mau saja ku tanyakan pada isteri minta hematnya tapi dia terlalu letih. Ku timbang-timbang dan ku congak-congak mungkin tidak keterlaluan. Alkisahnya:-

Dek terlalu banyak kerja yang perlu disiapkan menjelang cuti sempena isteriku yang akan bersalin, maka aku putuskan untuk tidak balik ke rumah seperti pada kebiasaannya. Ada sedikit rasa kesal kerana mengingkar janji dengan anakku untuk pergi solat jumaat bersama. "Maafkan papa abang.."

Aku menapak saja ke masjid dengan harapan pahala yang mungkin boleh menutup dosa-dosa kecil. "Alhamdulillah... warga amat memahsyurkan masjid ini" hatiku berdetik kesyukuran.

"Usalli fardhaz Juma'ati raka'ataini adaan makmuman lillahi ta'ala".

Selesai memberi salam terakhir tanpa ragu aku menghulur tangan pada orang di sebelah kananku dan kemudian beralih ke sebelah kiriku. Kami hampir-hampir b…

LOST

Image
"Common! there must be something else..??" Sorry.. If I let u down but this is one 'wowed!' me..

Well, let's put it this way...



If you like shows with action, you will like LOST.If you like shows with complex characters and interactions, you will like LOST.If you like shows with drama, mystery, and suspense, you will like LOST.If you like shows with humor, you will like LOST.If you like shows where you can watch an episode twice and view it in an entirely different way, you will like LOST.If you like shows where each and every scene has a meaning... Get the picture?Quite simply, if you have ever liked a TV show at all, you will be hooked.

LOST is a show about a plane crash on a mysterious island. 48 people survive, but the show centers around 14, all with secrets. At first, there is confusion. But as the show goes on, friendships develop, and we learn that there is more to the island than what it seems...

You're Invited!

Image
Location:
KM26, Jalan Papar, Kampung Beringgis,
89600 Papar, Sabah, Malaysia.
Tel.: +6 088 752 333
Fax: +6 088 752 999



If your name is not listed, please inform us!
(REGISTER NOW!!!
)

THE COMPLETE LIST

VIP- Tn. Mansor bin Daud & Wife

(A)
Alaykiana Yalong
Arnold Ajik Victor
Arnold Ambrose Mudi
Asrin Lorim@ Larim
Asroaf Kassan
Azali Ardy@Ah Siong

(B)
Bibiana Paulus
Barry Bennedict

(C)
Carolyn Chong
Cynthia Dewi Shawal

(D)
Daniel Raaz
Donny Daud

(E)
Endersoen Jamilih
Easter Karen Robert

(H)
Hendry Joseph

(J)
Jennifer Julius
Junadie Duakim@Joachim

Junior Carter Frankie

(M)
Mohd Abdillah
Mohd Adli Pg.Asli

(N)
Nainie Awang

(R)
Rajayah Anthony
Razlina Ewat
Razeline Galos
Rosie Agut

(S)
Shanty Dewi Shawal
Syukri Hj. Sanali

(Z)
Zamzuri Usideh

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



March 13th-14th, 2010
Beringgis Beach Resort






(Tentative Programme)


Saturday, March 13, 2010

12.00pm - 2.00pm : Registration (Lobby)
Ongoing - Meet and greet old friends
2.00pm-4.00pm: Late registration & free activity

4…

Malas ku ingau tapi cmana nda ingau!

Image
Baru ta kan duduk...

"Belaing arahmu Jun?" Kak Cleaner rupanya...
Jun: Nada! Ehhh... mbaie sakit ati banar!!!
Kak Cleaner: Au' eh.. rasang tu ah! (Iya tinggal arah Kg.Bedaun)
Jun: Ani babalik lagi ndada aing! baik ta ku jual umah tu kali!
Kak Cleaner: Bahapa ko jual, mimang nda balaing Labuan ani.. kakaka (dketawakan tapulang!)

"Sabar.. sabar.. sabar..!" "10..9..8..7..6..5..4..3..2..1..fuhh.." mujuk diri!

Banar jua tua ah, ani ta uja dangan: ka'ana nyamuk seekong, habis kelambu dibakaa!!! Tapi minta maap ku ah.. masalah aing ani banar-banar mbaai takanan... sasak pasanku sudahlah sasak usin! eiii batah lagi gaji tu ah.. kalau bausin mau jua ku bawa famili ku check-in hotel. Sanggup ku ehh..

Taus ku kol Jabatan Bekalan Air (wisma wong wo lo: 087-410200)..staff nya bepadah mimang sekarang Labuan ani mengalami pencatuan aing, terutamanya arah Kg Bedaun. Maknanya Taman Mutiara pun tkaandung la tu!!! Ujanya lagi, pam nda kuat. Panjang jua la iya bagi penerang…

Chicken Soup for the Soul

Image
Inspirational Stories, Powerful Principles and Practical Techniques to Help You Make Your Dreams Come True
Author: Jack Canfield & Mark Victor Hansen
ISBN: 0-7573-0117-7
Publisher: Health Communications, Inc
*Bought on: 23/11/2004 - KLIA Airport(RM42.40)

Sixty of the most popular stories from the 'Chicken Soup for the Soul' series will inspire you to take action: stories of real people who had the courage and preseverance live their dream- people like poet and and bestselling author Maya Angelou; Erik Weihenmayer, the only blind person to climb Mount Everest; two-time Olympian Marilyn King; Canadian figure-skating champions Paul Martini and Barbara Underhill' and other "ordinary" people who achieved extraordinary things.
This keepsake editon is a must-read for anyone who wants to open their mind to life's infinite possibilities and open their hearts to believing they can make their dreams come true!

I am only one, but I am one,
I cannot do everything
but I can do…

Permata Melayu!

Image
Tak untung dek puji, tak mati dek keji!


Sungguh!
hadirnya ke dunia persada seni begitu sensasi. Dia adalah ikon dan tidak keterlaluan dia bagaikan satu fenomena. Peminatnya di merata negeri, di serata dunia. Dia begitu tersohor! Walau apapun dia: Itulah dia, satu-satunya!

Memegang rekod penerima anugerah terbanyak di Malaysia yang dicatatkan dalam Malaysia Book of Records.Menjadi sandaran syarikat rakaman dan industri hiburan untuk mengangkat martabat industri muzik ke peringkat yang lebih tinggi. Merupakan usahawanita yang berjaya sehingga menduduki carta tertinggi bagi kategori 'Artis Malaysia Terkaya' dengan aset sebanyak RM 50 juta!
Menyalurkan kebajikannya melalui "Yayasan Nurjiwa"Paling benci: Dipaksa melakukan sesuatu yang melanggar prinsip hidupnya

sekolah yang hilang!

Image
Jumaat yang lepas saya menerima panggilan jauh nun di Sweden, perbualan yang sangat mustahak laksana membincangkan masalah dunia, diselang dengan gurau senda lagak 'teman tapi mesra' aik aik jangan marah! Terbit rasa 'feel-bad': kesian pula dia, mesti bill telefon mahal, tapi mengenangkan kembali kawan saya yang seorang ini, hati jadi tenang dia bukanlah orang yang berkira dan saya mengenalinya sebagai seorang yang berjiwa besar.. besar?? yang macam mana?? dia saja yang tahu.

Kawan 1 : Siapa yang call tu Jun?
Saya : oh!! kawan bah tu.. dari Sweden(separuh bangga/tumpang glamor la pula)
Kawan 2 : Faham pula dia bahasa melayu
Kawan 1: Mesti kaya! (bunyi kagum-dia ni materialsitik sikit)
Saya : oh (tergelak) ahaa bekas school-mate bah tu. She's very lovely dovey!
Jawapan diterima walaupun kurang menjawab soalan. (senyap... )

Kawan 1: Sekolah mana? (Aik?? ingat sudah puas hati)
Saya : SBPT .. err Sekolah Berasrama Penuh Tenom.
Kawan 1: hah.. mana tu??
Saya : (menarik nafas …

aku mahu hidupku dulu

Image
kalau aku tau jadi begini!
dulu dia rayu pujuk aku
kata rindu bak senandung
sudah dibilang harus bagaimana
sedang diri sudah punya
tapi dia rajuk rintih ingin cuba
buat yang benar pusing seribu

dalam mamai buat terdodoi
si pungguk riang diriba bulan
si belangkas lupa tidurnya
alpa sedar izin ditakluki
hampir tidak peduli pada dunia
enak ditimang di tabir pelangi

tanpa sedar jejaknya pergi
terkontang katak berlagu sepi
bicara pada akal mana sumbangnya
melambai kosong pada bayang gelap
bersoal teki benarkah nyata
mungkin ini mimpi yang gila

buat aku rosak segala
untungnya masih ada logika
sejadah buruk buat yang setia
sujudlah aku lepaskan sendu
tolong beri aku pinjam nur itu
tak sanggup aku dipalingNYa

dia pergi takkan ku nanti
halal apa jua yang terbudi
aku haramkan jika terulang
jangan berani datang lagi
hati sudah lesu enggan sudi
aku mahu hidupku dulu

America's beloved best friend!

Image
OPRAH WINFREY


A very lovely lady. A true humanitarian. I love how she shows a willingness to extend assistance to others, without an expectation of a reward in return. She develops strong, lasting friendships, that benefit her in a variety of ways.
Oprah Winfrey's broadcasting career began at age 17Motivated in part by her own memories of childhood abuse, she initiated a campaign to establish a national database of convicted child abusersWas named one of the 100 Most Influential People of the 20th Century by Time magazine"Aha! Moment" is an overly used phrase by the Queen of Talk, Oprah Winfrey on her show and magazine.