Terima Kasih.

Yang dihargai!

Penghikayat

Blog Archive

27.9.11

Wordless: So close!




jenazah-berat
Kredit: Gambar (Google)

Teka Teki: Apakah yang paling dekat dengan kita?
Jawapan: Mati 


Dari Abu Sa’id al-Khudri r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Apabila kamu melihat jenazah, maka berdirilah! Sesiapa yang turut mengiringkannya ke kuburan, jangan duduk sampai jenazah itu diletakkan orang.”   (Muslim) 


Huraian:-

Orang yang meninggal hendaklah disegerakan pengkebumiannya. Mengikut ajaran Islam, mayat perlu dimuliakan dan dihormati sehinggalah jenazah tersebut selasai dikebumikan.

Kaum lelaki digalakkan menghantar jenazah hingga ke tanah perkuburan, sebaliknya bagi kaum wanita pula tidak begitu digalakkan kerana dikhuatiri akan meratapi kematian si mati tersebut sedangkan tangisan dan ratapan yang berlebihan diharamkan di dalam Islam itu sendiri.

14 comments:

fiqah said...

di mana ni ??

echa takashimaya said...

ye betul. jangan dilengahkan masa pkebumian, takut seksa jenazah.

cinnamon.com said...

oo,tak payah guna keranda ye..

Adie Achim said...

fiqah:
Kurang periksa.. gambar oleh google. Plan nak cari gambar keajaiban alam tup-tup gambar ni pun kuar skali. Gerun dan menginsafkan!

Adie Achim said...

echa takashimaya:
Tu lah pasal.. tapi masyarakat kita ekakdang pandai gak nak 'excuse' tunggu sehingga semua keluarga sampai kononnya nanti roh tak tenteram. Macam2!

Adie Achim said...

Cinnamon:
Saya kurang pasti tentang penggunaan keranda. Ada sumber mengatakan jenazah kaum muslimah sebaiknya diletakkan dalam keranda supaya tidak menunjukkan susuk tubuh. Terlalu banyak pro dan kon pasal isu keranda nie.

p.s: Saya pun yang sebenarnya musykil dengan gambar tu, tapi sangat mengerunkan!

~C-K-K~ said...

mati itu pasti... nice entri... dah follow...

Adie Achim said...

CKK:
Sangat pasti!

TERIMA KASIH

Ann Huda (Ate) said...

Dekat dan pasti cuma tidak diketahui bila saatnya kerana ianya adalah rahsia Allah.

wan habibah said...

hehehehe... jalan sini jugak...

Miss Violet Sofia said...

apa yg paling dekat dgn kita? hurmn! jwbnye ALLAH. DIA sgt dkt dgn kita lbih dkt dr urat nadi sklipn.

hehe..hye abg achim. sy sggah sni lg.. smoge abg achim baik2 slalu dsamping kluarga yerk? hv a nice day.. (^_^)

Adie Achim said...

Miss Violet Sofea:
Hi Sofea! well2 so true!
from now on itu adalah jawapan bagi soalan teka-teki tu..

TQVM!

Adie Achim said...

Wan Habibah:
Tima kasih... baik-baik jalan tu!

Adie Achim said...

Ann Huda (Ate)
Wei Ate lama tak datang ke teratak hijau..

Itulah yang sebenarnya.

Sudah baca?

Related Posts with Thumbnails